Brouwerij

Al zolang de veendorpen Aalsmeer en Kudelstaart bestaan zal bier een essentieel bestanddeel zijn geweest voor de inwoners die er leefde in een waterrijk gebied, maar waarvan het water vaak smerig was met kans op besmetting. Aan het begin van de 14e eeuw wordt voor het eerst hopbier ingevoerd vanuit Noord-Duitsland. Met succes, want dit bier is door de toevoeging van hop helderder, beter houdbaar en lekkerder van smaak. In 1321 vraagt graaf Willem III de Hollandse brouwers om ook hopbier te gaan brouwen. Wordt aanvankelijk gruitbier gebrouwen, door de overstap naar hopbier wordt gruit gaandeweg niet meer verbouwd en zijn halverwege de 14e eeuw alle Hollandse brouwers overgestapt op hopbier. In de 15e eeuw wordt zelfs de belasting op gruit geschrapt omdat niemand meer gruit verbouwd. Het zal wel toeval zijn dat in die tijd ene Jacob uit Cudelsteert in 1381 zijn boerderij “Pilshoeve” verkoopt.

Het dorpje Kudelstaart ligt aan de Kudelstaartseweg. Samen met de Kudelstaartse Dijk en de Herenweg vormen deze in de tijd van de Graven van Holland een belangrijke verbindingsweg tussen Amsterdam en Leiden. Uit latere eeuwen is bekend dat in de herberg van Kudelstaart gewoon bier wordt getapt, maar ook ochtendbier, een soort “light” bier dus.

De regio Aalsmeer/Kudelstaart heeft in het recente verleden brouwerijen gekend, zoals de Scone brouwerij en brouwerij het Blauwe Hert. Beide brouwerijen bestaan niet meer, of zijn niet meer actief. Brouwerij De Bezwooren Kerf wil deze regio weer terug op de bierkaart zetten met ambachtelijke speciaal bieren van een hoge kwaliteit en met een eigen twist.


Door de ligging van het dorpje Kudelstaart is Brouwerij De Bezwooren Kerf de meest zuidelijk brouwerij van de provincie Noord-Holland, gelegen op de grens van Noord- en Zuid-Holland en Utrecht en slechts enkele kilometers van rivier de Amstel. De naam van de brouwerij verwijst naar een 14e -eeuws historisch deelgebied aan de kant van het Stigtse Utrecht, en bestond uit delen van Kudelstaart, De Kwakel en Uithoorn (zie ook “Borrelpraat uit de brouwerij“).
De brouwerij bevindt zich in de drooggemalen Legmeerpolder in de laatste originele 19e -eeuwse boerderij die de naam draagt “Bezwooren Kerf” (zie foto).

BUCK bier, gebrouwen om van te genieten.